Ancêtres Jacobus Johannes van Rijn » Claes Maertensz van 's-Gravema (Schrama) (1533-1625)

Données personnelles Claes Maertensz van 's-Gravema (Schrama) 

  • Il est né en l'an 1533 dans Hofstede 's-Gravenmade, Ambachtsheerlijkheid Heemstede.
    In 1653 werd Bennebroek afgescheiden van de ambachtsheerlijkheid Heemstede.
  • Titre: Welgeboren man.
  • Profession: Landbouwer..
  • Entrée.
    Claes Maertensz van ’s Gravenmade, geboren in 1533 op de Hofstede 's-Gravenmade in de ambachtsheerlijkheid Heemstede.

    In 1653 werd Bennebroek afgescheiden van de ambachtsheerlijkheid Heemstede.

    Hij werd ook Claes Maerten van Hillegom genoemd en had zitting in de rechtspraak.

    Op de zogenaamde nominatie, een lijst opgesteld tussen 1616 en 1620 van alle volwassen welgeboren mannen die voor de rechtspraak opgeroepen konden worden, komt Claes Maerten voor.

    In 1591 verhuisde Claes Maerten van Hillegom naar de Zilk en had een boerderij grenzend aan de Grote Zilker duinen.

    Waar nu (1985) aan de Zilkerduinweg op nummer 300 de familie Duindam woont stond toen de boerderij van Claes Maerten.

    Oud recht Noordwijkerhout, 13-03-1630,

    Adriaen Corsteman voor hem zelfve en voor hem sterk makennde Cornelis Corsteman zijn broer, Crijn Claesz van 's-Gravenmade als voogd en vervangende Cornelis Claesz van 's-Gravenmade zijn mede voogd over de nagelaten kinderen van Trijn Claesdr alle erfgenamen van Claes Maertensz van 's-Gravenmade haarlieder grootvader verkopen Jacob Jansz Croon 3,5 morgen weiland gelegen in de Silck, belend ZW de koper, NW de Sillickerduin, NO Dirck Pietersz van Aerdenburgh en ZO de Schouwatering. Voldaan met een obligatie van 2575 KG.

    Op 18-04-1630 met schepenen van Hillegom.

    Jan Jansz van der Vecht wonende Leiden als gemachtigde van Jonkheer Gerard Ingen-Nulandt ambtman van Ruigenbergh, bejaarde zoon en mede erfgenaam van Jhr Johan Ingen-Nulandt en Alijdt van Assendelft beiden z.g verkoopt Claes Gerritsz van 's-Gravenmade de helft van een woning als huis met barg, schuur en Boomgaard.

    Als mede de helft van 13 morgen land gelegen in de Grote Sillick, daarvan de Koper de wederhelft gekocht heeft van Adriaen Ingen-Hulandt de broer van de verkoper, belend in zijn geheel NO Jan Jacobsz Bouman, ZO de Schouwateringe, ZW Dirck Pietersz mede erfgenaam van Claes Maertensz van 's-Gravenmade en NW de Wildernis, verkopen gedeelte van duinen en wildernis, de helft van 1 morgen en 60 roe land gelegen in Hillegom, waarvan de koper de wederhelft heeft gekocht van Adriaen Ingen-Nulandt, belend in zijn geheel NO Dirck Jacobsz van der Leth, ZO Floris Lourisz, ZW de Kerklaan en NW Frans Franszn, zoals door Aechje Jansdr wede Gerrit Adriaensz werd gebruikt, belast met de helft van 62 KG 10st, alles volgens de oude waarbrieven resp. van 11 en 12-02-1592 welke worden overhandigd alsmede een huurcedulle van 19-12-1626. Voldaan met een schuldbrief van 9000 KG.

    Op 18-04-1630.

    Volgt schuldbrief met hypoteek op het gekochte. Borgen Gerrit Jansz Croon zijn schoonvader en Dirck Pietersz van Aerdenburgh zijn behuwd oom, beiden wonende in de Silck.
  • Résidant: .
    Van 1555 tot 1591 Hillegom en vanaf 1591 de Zilk.
  • Il est décédé en l'an 1625 dans de Zilk, Noordwijkerhout, il avait 92 ans.
  • Un enfant de Maerten Claesz van 's-Gravenmade
  • Cette information a été mise à jour pour la dernière fois le 1 juillet 2020.

Famille de Claes Maertensz van 's-Gravema (Schrama)

Il est marié avec Machteld Adriaen Jorisdr van der Veer.

Ils se sont mariés environ 1555 à Hillegom.


Enfant(s):



Notes par Claes Maertensz van 's-Gravema (Schrama)

HERKOMST VAN DE NAAM 'S-GRAVEMADE.

Toen er nog nauwelijks geslachtsnamen waren voerden de meeste mensen behalve hun voornaam hetzij een patroniem hetzij een toenaam. Bijvoorbeeld bij de naam ‘’Cornelis Claesz’’ is Claesz(oon) het patroniem en betekent, dat Cornelis de zoon is van Claes. Namen zoals Klasen, Cornelissen en Pietersen komen hier waarschijnlijk vandaan. Bijvoorbeeld is van Claesz(oon) de eigennaam Claassen en later Klasen afgeleid. Toenamen zijn bijvoorbeeld de Rode (rood haar), de Bakker (beroep), van Leiden (herkomst), van de Gouden Leeuw (de herberg), van de Prinsenhof (naam van de boerderij) en de Jonge of de Oude. Men gebruikte de toenaam met name als er in één dorp meerdere dezelfde voornamen / patroniemen voorkwamen. Toenamen werden soms later geslachtsnamen bijvoorbeeld Bakker. Bij namen ontleend aan huis- of boerderijnamen was het in het oosten van ons land de gewoonte om van naam te veranderen als men verhuisde of trouwde.

De namen zolas Naaktgeboren en Poepjes (Patroniem Poppe / Poeppe) bestonden al voordat men deze ‘’nicknames’’ ging hanteren toen Napoleon een achternaam eiste.

Al eindigt de naam Schrama op de letter a, met Friesland heeft het niets van doen. Het is een verbastering van ’s Gravenmade. En dan hoop je, dat je van een graaf en gravin afstamt. Helaas, er is wel een namaak-ridder geweest (daarover later meer) maar het waren vanaf circa 1450 eeuwen lang (tot circa 1830) gewoon boeren, hoewel niet helemaal gewoon. Zij waren welgeboren, over het begrip welgeborenen volgt later meer. En soms woonden zij niet in een boerderij, maar op een kasteel of op een buitenverblijf.

De erfgenamen van Agatha Cornelisdr ’s Gravenmade transporteerden in 1806 voor 4600 gulden ‘’het buitenverblijf Lommerlust, mitsgaders annex een boerewoning van outs genaamd het Maagdenhuijs gelegen aan het einde van de Kleinen Houtweg’’. En Claas Cornelisz ‘s Gravenmade woonde in 1734 op kasteel Berkenroo (Berkenrode) in de heerlijkheid Heemstede. Waarschijnlijk is dit in de bron niet goed weergegeven, het zal wel de boerderij behorend bij het kasteel geweest zijn, hoewel waarom zo bescheiden ? En ook was er een ’s Gravenmade getrouwd met een Leidse en haar moeder had een oom die Rembrandt van Rijn heette. Je weet wel, van die leuke schilderijtjes.

De naam ’s Gravenmade werd in de loop der eeuwen op diverse manieren gespeld of fout geschreven door de ambtenaar of door de betrokkene zelf. Daardoor komen we vele verschillende schrijfwijzen tegen. De volgende varianten ben ik tegengekomen in archieven en literatuur : Scrama, Cramma, ’s Grama(ade), ‘s Grave(n)ma, ‘s Grave(n)ma(a)de, Sgram(m)a, Sgrave(n)ma, Sgrave(n)ma(a)de, Schramade, Schrave(n)ma, Schrave(n)made en er zullen er nog wel meer zijn. Volgens Huizinga stammen ook Schra, Schraa, Schraven, Schrauen en zelfs Crama, Schreve en Sekreve van de oorspronkelijke naam af.

De term ’s gravenmade is te ontleden tot twee begrippen : graaf en made. Made is het middelnederlands "woord voor weiland" dat als hooiland gebruikt wordt. De term komt ook voor in madeliefje en het Engelse woord voor weiland ‘’meadow’’ is eraan verwant. Ook in plaatsnamen komen we made tegen bijvoorbeeld Alkemade en Hoogmade.

Verdeeld over het landschap met duinen en venen tussen Noordwijkerhout en Haarlem lagen grafelijke weilanden, behorend bij een grafelijk hof, die gemaaid moesten worden voor de hooiopbrengst. Dit hooi diende voor het vee dat de hofhouding in den Haag voedde. Het maaien werd uit de grafelijke schatkist betaald. De afzonderlijke percelen werden als ‘’ ’s gravenmade’’ aangeduid. In de loop der tijd verdween het woord ’s gravenmade als soortnaam en werd het eigennaam voor een specifiek te lokaliseren gebied.
Op verscheidene locaties was er land met die naam of met de naam Schrama :

1. in de buurtschap Tetterode (Overveen / Velsen) lag land genaamd ’s Gravenmade (‘’2 hond land in Velsen in de Broek’’ ), het was een leengoed van de graaf van Holland in Kennemerland.

2. In Rijswijk aan de weg van den Haag naar Delft (‘’ 4 morgen land, waarvan 3 morgen 2 hond in ’s-Gravenmade’’, ‘’ 4,5 morgen en 1 hond land in ’s-Gravenmade tussen de Delff en de Zijdwinde’’, ‘’4 morgen land in ’s-Gravenmade tussen de Oude Delfweg en de Zuytwinde’’), het gaat om leengoederen van De Lek en Polanen.

Langs de Vliet tussen Delft en Rijswijk ligt een buitenplaats met de naam 's Gravenmade.

3. ook in de buurt van Leiden (in Leiderdorp) blijkt een stuk land gelegen te hebben met de naam ’s gravenmade.

4. in 1604 wordt er gesproken over een stuk land "de 's Gravenmade" te Noordwijk, Langeveld.

5. 2 hont land in Velsen in de Broek genaamd 's Gravenmade (grafelijke leen 23-2-1396).

6. ook kwam de naam Schrama voor in de duinen ten westen van de Zilk, zie >>>>> Schrama in de duinen.

7. en last but not least : 's Gravenmade in Bennebroek tussen de Trekvaart en herberg de Geleerde Man.

8. Kijk hier op een samenvatting via achtergrondinformatie allerlei info over de Bollenstreek (geografisch, historisch, maatschappelijk e.d.). Artikel door Martin Bunnik gepubliceerd in het tijdschrift Heerlijkheden (winter 2015) van de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek. http://www.genealogie-stamboom-schrama-gravenmade-bollenstreek.nl/Bunnik.htm

BRON: http://www.genealogie-stamboom-schrama-gravenmade-bollenstreek.nl/index.htm

Avez-vous des renseignements supplémentaires, des corrections ou des questions concernant Claes Maertensz van 's-Gravema (Schrama)?
L'auteur de cette publication aimerait avoir de vos nouvelles!


Barre chronologique Claes Maertensz van 's-Gravema (Schrama)

  Cette fonctionnalité n'est disponible que pour les navigateurs qui supportent Javascript.
Cliquez sur le nom pour plus d'information. Symboles utilisés: grootouders grand-parents   ouders parents   broers-zussen frères/soeurs   kinderen enfants

Avec la recherche rapide, vous pouvez effectuer une recherche par nom, prénom suivi d'un nom de famille. Vous tapez quelques lettres (au moins 3) et une liste de noms personnels dans cette publication apparaîtra immédiatement. Plus de caractères saisis, plus précis seront les résultats. Cliquez sur le nom d'une personne pour accéder à la page de cette personne.

  • On ne fait pas de différence entre majuscules et minuscules.
  • Si vous n'êtes pas sûr du prénom ou de l'orthographe exacte, vous pouvez utiliser un astérisque (*). Exemple : "*ornelis de b*r" trouve à la fois "cornelis de boer" et "kornelis de buur".
  • Il est impossible d'introduire des caractères autres que ceux de l'alphabet (ni signes diacritiques tels que ö ou é).



Visualiser une autre relation

Les données affichées n'ont aucune source.

Sur le nom de famille Claes Maertensz van 's-Gravema (Schrama)


Lors de la copie des données de cet arbre généalogique, veuillez inclure une référence à l'origine:
Jacobus Johannes van Rijn, "Ancêtres Jacobus Johannes van Rijn", base de données, Généalogie Online (https://www.genealogieonline.nl/kwartierstaat-jacobus-johannes-van-rijn/I31439.php : consultée 26 juin 2024), "Claes Maertensz van 's-Gravema (Schrama) (1533-1625)".