GlasgowGlasgow Situering Raadsgebied (council area) Glasgow City Council Lieutenancy area Glasgow Coördinaten 55°51' N 4°15' W Algemeen Inwoners 578.790 Grid code NS590655 Overig Postcode(s) G1–G80 Netnummer(s) 0141 Post town GLASGOW Website www. glasgow. gov. uk Portaal Portaalicoon Verenigd Koninkrijk Glasgow is de grootste stad (city) van Schotland en de op twee na grootste stad in Groot-Brittannië. Glasgow is als zodanig één van de lieutenancy areas en een raadsgebied (council area). De stad is een van de belangrijkste industrie- en handelssteden met onder andere grote scheepswerven. Bovendien is het een goed uitgangspunt als men het westen van Schotland wil leren kennen. Het zeer snel toegenomen aantal inwoners bewijst wel de aantrekkingskracht van Glasgow. De hele stad is, afgezien van een klein aantal bouwwerken (in de eerste plaats Glasgow Cathedral) een product van de laatste tweehonderd jaar. Van beslissende betekenis voor de groei van de stad was het uitbaggeren van de Clyde tot een haven waar ook de grootste schepen binnen kunnen lopen. Tweehonderd jaar geleden kon men de rivier bij eb nog te voet oversteken. Het in de omgeving aanwezige kolen en ijzererts dragen aan de economische bloei bij. Na de grote bloeiperioden (Glasgow wordt begin 20e eeuw de Second city of the Empire genoemd) treed na de Tweede Wereldoorlog het verval in. Door veel investering in cultuur en architectuur komt Glasgow er weer deels bovenop en de stad wordt in 1990 als eerste niet-hoofdstad uitgeroepen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Later in 1999 wordt de stad uitgeroepen tot Britse Stad van Architectuur en Design. Bovendien wordt Glasgow beschouwd als de op één na beste winkelbestemming in het Verenigd Koninkrijk, na Londen. De belangrijkste winkelstraat van de stad is Buchanan Street. Het gebied rond Buchanan Street, Argyle Street, en Sauchiehall Street, de zogenaamde Golden Z is vrijwel volledig autovrij. Aan deze straten bevindt zich een groot aanbod van diverse winkels en enkele enorme winkelcentra.
Genealogische publicaties zijn auteursrechtelijk beschermd. Alhoewel gegevens veelal uit openbare archieven afkomstig zijn, levert het opzoeken, interpreteren, verzamelen, selecteren en ordenen van die gegevens een uniek werk op. Auteursrechtelijk beschermd werk mag niet zondermeer gekopieerd of herpubliceerd worden.
Houdt u aan de volgende regels
Vraag toestemming voor het overnemen van gegevens of licht de auteur op z'n minst in, de kans is groot dat de auteur toestemming geeft, vaak leidt het contact ook weer tot meer uitwisseling van gegevens.
Gebruik de gegevens pas nadat u deze heeft gecontroleerd, het liefst bij de bron (het archief).
Vermeld van wie u de gegevens heeft overgenomen, idealiter ook zijn/haar originele bron.